Bruisende pleinen in Glashoes Tubbergen

Home / nieuws / Bruisende pleinen in Glashoes Tubbergen

Bruisende pleinen in Glashoes Tubbergen

In een gezamenlijke bijeenkomst hebben nieuwe huurders met een intentieverklaring ingetekend voor een plek in het Glashoes Tubbergen. Met een multifunctioneel concept wordt het huidige gemeentehuis omgedoopt tot Glashoes: een bruisende smeltkroes van verschillende initiatieven en organisaties op drie pleinen. B&W, de gemeenteraad en toekomstige huurders zijn het samen eens en het concept wordt nu verder uitgewerkt naar een concrete invulling. De gemeente blijft zelf ook in het pand, maar verhuist met het leeuwendeel van de kantoren naar de eerste verdieping.

Bruisende pleinen

Om van het huidige gemeentehuis het Glashoes te maken, ligt er een glashelder plan. De entree van het gebouw wordt meer open. Er ligt zelfs een wens voor een terras naar het Raadhuisplein. Als de bezoeker naar binnen wandelt, stapt hij gelijk in drie in elkaar overlopende pleinen: een maatschappelijk plein, een kunst & cultuurplein en een horecaplein. Vanuit deze pleinen gaan verschillende initiatieven en ondernemingen vanuit hun eigen domein naast en met elkaar gaan werken. Het souterrain komt ook vrij voor verhuur, maar dan als kantoorruimte. De eerste verdieping blijft volledig in gebruik door de ambtelijke organisatie van de gemeente.

Fijne nieuwe plek

Op de begane grond komen ongeveer 10 instanties en bedrijven op en rond de pleinen. De bieb is daar één van. Frank Droste van de bibliotheek Tubbergen ziet de nieuwe locatie absoluut zitten: “Een podium hier, glaskunst daar, een huiskamer om te ontspannen en als je wilt een kopje koffie met wat lekkers erbij, dat brengt mensen samen. Een bibliotheek is van nature al een laagdrempelige plek om tot rust te komen en op je gemak rond te hangen. Combineer dat met de reuring, creativiteit en horeca van het Glashoes, en je hebt een hele fijne nieuwe plek in Tubbergen. Ouderen, studenten, kunstenaars, ondernemers, iedereen vindt hier straks ontspanning of inspiratie.”

Netwerkorganisatie

Ook de aanwezige Hof van Tubbergen, Stichting Heemkunde, een plaatselijke kunstenaar, de politie, een horeca-ondernemer en niet te vergeten de gemeente zelf zien de voordelen van het concept Glashoes. Hans Weusthof van ‘Wij in de Buurt’ kijkt juist uit naar het maatschappelijke plein. “Wij zijn een maatschappelijke netwerkorganisatie en beantwoorden vragen op het gebied van welzijn voor bijvoorbeeld ouderen, verenigingen, mantelzorgers en statushouders. Het Glashoes versterkt wie we zijn. Met de politie, de gemeente en de andere pleinen zo dichtbij kunnen we nog meer betekenen voor de inwoners.”

Eind dit jaar plannen gereed

De komende maanden wordt het programma van eisen, schetsontwerp en het businessplan gemaakt en wordt een plan voor de organisatie van de nieuwe multifunctionele opzet gesmeed. Daarin worden de benodigde voorwaarden meegenomen, zoals de samenwerking tussen de partijen, een wijziging van het bestemmingsplan en de huisvesting van de gemeente zelf. Eind dit jaar moeten de plannen gereed zijn, zodat de voorbereidingen voor de verbouwingen kunnen beginnen.